Szukaj na tym blogu

sobota, 7 listopada 2015

pęczakowe risotto z dynią

Na półce pęczak zalega u mnie już jakiś czas - czas więc coś z niego wyczarować. Na ryby nie chadzam, więc inny sposób na niego znaleźć muszę :).

Już dawno chciałam zmierzyć się z tego typu potrawami, jednak, albo czasu nie ma (chociaż nie potrzeba go więcej niż do przygotowania tradycyjnego posiłku), albo nie ma pod ręką wszystkich składników, albo jeszcze nie wiadomo co....

Dziś wypróbowałam przepis, który pochodzi ze strony jadłonomia, oczywiście po lekkich modyfikacjach, podaję Wam wersję risotto z pęczaku z dynią.

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki pęczaku
  • 2-3 szklanki purre z dyni
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu 
  • olej 
  • przyprawy (papryka słodka - pół łyżeczki, papryka ostra - pół łyżeczki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa - świeżo tarta, około 1/3 łyżeczki, papryka wędzona - pół łyżeczki, płatki drożdżowe - 2 łyżki)
  • natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Najpierw przygotowujemy purre z dyni: rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni, dynię przekrajamy na pół  i wkładamy na blachę skórką do dołu. Pieczemy do miękkości dyni (około 1 godzinę), po czym wyjmujemy dynię, usuwamy pestki, a miąższ wybieramy łyżką i blendujemy na gładkie puree.
  2. Pęczak płuczemy na sitku zimną wodą.
  3. Cebulę kroimy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy pęczak, mieszamy, dolewamy pół porcji bulionu.
  5. Gotujemy około 30 minut, dodając stopniowo pozostałą część bulionu, aż pęczak wchłonie wszystko, zmięknie.
  6. Na koniec dodajemy puree z dyni, dokładnie mieszamy i doprawiamy, podajemy posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz