ciasto czekoladowo-bananowe
Najprostsze i najszybsze ciasto, robiłam je już kilka razy, przepis podpatrzyłam tutaj i oczywiście po swoich modyfikacjach lekkich polecam łasuchom, nawet tym na dietach :)
Potrzebujemy:
- 3-4 dojrzałe banany
- szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie różnie - raz gryczana, innym razem mieszana: jaglana z gryczaną)
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 szklanki kakao
- 2-3 łyżki pasty tahini (w przepisie było masło orzechowe, ja nie miałam, więc dodałam tahinę)
- szczypta soli
- 1-2 łyżki melasy (może być cukier lub inne słodzidło)
- opcjonalnie na polewę: 3 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki wody
Wykonanie:
- Wrzucamy wszystko do blendera lub do miski i łączymy mikserem (jest zwarte).
- Wykładamy na małą formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 C.
- Polewę robimy, gdy ostygnie i smarujemy ciasto.
Bez polewy jest równie pyszne i znika dość szybko ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz