Szukaj na tym blogu

sobota, 23 kwietnia 2016

ciasto czekoladowo-bananowe

Najprostsze i najszybsze ciasto, robiłam je już kilka razy, przepis podpatrzyłam tutaj i oczywiście po swoich modyfikacjach lekkich polecam łasuchom, nawet tym na dietach :)

Potrzebujemy:

  • 3-4 dojrzałe banany
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie różnie - raz gryczana, innym razem mieszana: jaglana z gryczaną)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki kakao
  • 2-3 łyżki pasty tahini (w przepisie było masło orzechowe, ja nie miałam, więc dodałam tahinę)
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki melasy (może być cukier lub inne słodzidło)
  • opcjonalnie na polewę: 3 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki wody
Wykonanie:
  1. Wrzucamy wszystko do blendera lub do miski i łączymy mikserem (jest zwarte).
  2. Wykładamy na małą formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 C.
  3. Polewę robimy, gdy ostygnie i smarujemy ciasto.
Bez polewy jest równie pyszne i znika dość szybko ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz