Szukaj na tym blogu

środa, 20 maja 2015

zupa toskańska

To niewątpliwie najbardziej ulubiona przez męską część rodziny zupa ...
Jest baaardzo prosta w wykonaniu i rzeczywiście smakuje wytrawnie :)

A już pojawiły się pomidory, które smakują, a nie tylko wyglądają, więc polecam - spróbujcie, a zagości w waszym menu na długooo..

Potrzebujemy:
  • 1,5 kg pomidorów (u mnie malinowe)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego i łyżka oliwy 
  • 3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • bazylia świeża (garść) i suszona (pięć łyżek)
Wykonanie:
  1. Pomidory wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem (aby łatwiej było zdjąć skórkę)
  2. Cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Mieszamy drewnianą łyżką i szklimy przez 2-3 minuty.
  5. (W międzyczasie obieramy pomidory, kroimy).
  6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukier.
  7. Po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy.
  8. Zalewamy bulionem. Dodajemy bazylię suszoną.
  9. Gotujemy około 20-30 minut. W końcowej fazie dodajemy bazylię świeżą.
Po lekkim ostudzeniu – blendujemy i gotowe.
Można podawać z parmezanem lub innym drobno starkowanym serem. Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz