To niewątpliwie najbardziej ulubiona przez
męską część rodziny zupa ...
Jest baaardzo prosta w wykonaniu i
rzeczywiście smakuje wytrawnie :)
A już pojawiły się pomidory, które
smakują, a nie tylko wyglądają, więc polecam - spróbujcie, a zagości w waszym
menu na długooo..
Potrzebujemy:
- 1,5 kg pomidorów (u mnie malinowe)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego i łyżka oliwy
- 3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- bazylia świeża (garść) i suszona (pięć łyżek)
Wykonanie:
- Pomidory wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem (aby łatwiej było zdjąć
skórkę)
- Cebulę kroimy, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mieszamy drewnianą łyżką i szklimy przez 2-3 minuty.
- (W międzyczasie obieramy pomidory, kroimy).
- Następnie dodajemy przecier pomidorowy i cukier.
- Po 5 minutach dodajemy pokrojone pomidory. Mieszamy.
- Zalewamy bulionem. Dodajemy bazylię suszoną.
- Gotujemy około 20-30 minut. W końcowej
fazie dodajemy bazylię świeżą.
Po
lekkim ostudzeniu – blendujemy i gotowe.
Można
podawać z parmezanem lub innym drobno starkowanym serem. Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz