Szukaj na tym blogu

piątek, 17 kwietnia 2015

jarmuż - koktajl na zdrowie

Kolejny udany eksperyment mieszania warzyw i owoców.... dziś jarmuż - odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, której właściwości zdrowotne są doceniane m.in. w Skandynawii; barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe) są skarbnicą białka, błonnika, witamin - przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu, oraz sulforafanu - silnego przeciwutleniacza.
Więc blendujemy...... :)

Potrzebujemy:

  • jarmuż 
  • seler naciowy
  • jabłko
  • pomarańcza
  • kiwi
  • awokado
  • mleko migdałowe (przepis) lub inny płyn (np. herbata z pokrzywy ostudzona) 


Wykonanie:
  1. Jarmuż, jabłko, pomarańczę, seler naciowy - wyciskam w wyciskarce (jak nie macie wyciskarki - można jabłko obrać i pokroić do blendera, pomarańczę wycisnąć zwykłą wyciskarką do cytrusów, a jarmuż wrzucić do miksowania, tylko z selerem będzie kłopot - można zastosować jako "paluszki" do koktajlu :))
  2. Awokado, kiwi obrać i pokroić do blendera.
  3. Dodać mleko, wszystko zmiksować i gotowe. Smacznego :)
U mnie wyszło około litra napoju. 
Można zabrać ze sobą do pracy lub na siłownię :)




Jarmuż - właściwości:
  • antynowotworowe - podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jarmuż zwiera karotenoidy beta karoten, luteinę, zeaksantynę - przeciwutleniacze, które również hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Dowiedziono, że spożycie karotenoidów może obniżyć występowanie takich nowotworów, jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Warto wiedzieć, że kolor nadawany przez karotenoidy (czyli żółty, pomarańczowy lub czerwony) w jarmużu jest maskowany chlorofilem – zielonym barwnikiem, który również ma działanie przeciwutleniające i wspomaga procesy oczyszczania organizmu - tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi), dzięki czemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. 
  • Jarmuż jest także skarbnicą innej antynowotworowej substancji - witaminy K, która również hamuje rozwój niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, wątroby. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, jej niedobór może być przyczyną zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów.Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, m.in. zmniejsza nadmierna krwawienia miesiączkowe. Jej niedobór może może być przyczyną słabej krzepliwości krwi, podatności na powstawanie krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemów z gojeniem się ran.
  • Jarmuż wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego (zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki - potas i wapń, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Wraz z potasem wapń reguluje ciśnienie krwi.
  • Jarmuż jest skarbnicą witaminy C. Spośród warzyw więcej mają jej tylko papryka i natka pietruszki. Dzięki wit. C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, hamuje utlenianie „złego” cholesterolu LDL, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy. Ponadto obniża ciśnienie krwi, uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych, co może uchronić przed wystąpieniem anemii. 
  • Jarmuż może uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w tym zielonym warzywie ww. sulforafan niszczy Helicobacter pylori – bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szeregu innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka.
  • Jarmuż na zdrowe oczy (ma mnóstwo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A - związek, który bierze udział w procesie widzenia - m.in zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty, czyli problemów z widzeniem o zmierzchu, oraz zespołowi suchego oka. Ponadto jarmuż zawiera inne antyoksydanty, takie jak luteina i zeaksantyna, które są głównymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Ich działanie antyoksydacyjne polega na tym, że chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwym działaniem nadmiaru energii świetlnej.)
właściwości na podstawie: poradnikzdrowie.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz