Szukaj na tym blogu

niedziela, 20 marca 2016

wegańskie bezglutenowe placki porowe ;)

To chyba moje ulubione placuszki, i nie dość, że bezglutenowe, to jeszcze wegańskie - nic, tylko polecić wszystkim, którzy ograniczają gluten i wszelkie produkty odzwierzęce.




Nie będę namawiać, ale jestem pewna, że jak raz zrobicie - co raz będziecie wracać do tego przepisu :)

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki z cieciorki
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 - 1 łyżeczki papryki w proszku wędzonej
  • 2 pory
  • 1 pęczek koperku
  • 2 niepełne szklanki mleka roślinnego (migdałowe / kokosowe / sojowe lub inne)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (u mnie z pestek winogron) lub masło klarowane (przepis)
Wykonanie:
  1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy paprykę, mieszamy.
  2. Pory (białą część) myjemy i drobno kroimy, koperek siekamy.
  3. Do mąki dodajemy mleko, mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste.
  4. Do ciasta dodajemy pory, koperek, sól, pieprz i olej kokosowy (roztopiony na patelni i ostudzony).
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podajemy z pomidorkami lub jakąś zieleniną. Pychota :) 

pomysł zaczerpnięty z weganka.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz