Potrzebujemy:
- 2-3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 pora
- oliwę lub masło klarowane (przepis)
- 1 korzeń selera
- 2-3 ziemniaki
- 4-5 korzeni pietruszki
- (można też dodać 1/2 kalafiora, jak ktoś lubi)
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego (u mnie 2 łyżki tej jarzynki)
- 1 cm korzenia imbiru
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kozieradki, 1/2 łyżeczki nasion kolendry (rozgniecionej w moździerzu), listek laurowy, biały pieprz
- śmietanka lub mleko
Wykonanie:
- Cebulę i pora kroimy drobno, rozgrzewamy olej lub masło klarowane, wrzucamy cebulę, pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podgrzewamy do zeszklenia cebulki.
- Warzywa myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.
- Dodajemy przyprawy.
- Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec dodajemy imbir utarkowany.
- Po lekkim ostudzeniu blendujemy zupę i doprawiamy ewentualnie do smaku.
- Można dodać śmietanki lub mleka, wówczas zupa jest łagodniejsza.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz