Szukaj na tym blogu

czwartek, 25 lutego 2016

zupa krem z białych warzyw



Potrzebujemy:

  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pora
  • oliwę lub masło klarowane (przepis)
  • 1 korzeń selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 4-5 korzeni pietruszki
  • (można też dodać 1/2 kalafiora, jak ktoś lubi)
  • 1-1,5 litra bulionu warzywnego (u mnie 2 łyżki tej jarzynki)
  • 1 cm korzenia imbiru
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kozieradki, 1/2 łyżeczki nasion kolendry (rozgniecionej w moździerzu), listek laurowy, biały pieprz
  • śmietanka lub mleko 
Wykonanie:
  1. Cebulę i pora kroimy drobno, rozgrzewamy olej lub masło klarowane, wrzucamy cebulę, pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podgrzewamy do zeszklenia cebulki.
  2. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.
  3. Dodajemy przyprawy.
  4. Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  5. Pod koniec dodajemy imbir utarkowany.
  6. Po lekkim ostudzeniu blendujemy zupę i doprawiamy ewentualnie do smaku.
  7. Można dodać śmietanki lub mleka, wówczas zupa jest łagodniejsza.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz