Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda - uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Pijmy więc na oczyszczenie i wzmocnienie na wiosnę :)
Surowe buraki najlepiej zestawiać z marchewką, jabłkiem i cytryną, czyli proste sposoby na zdrowie.
Potrzebujemy:
- dwa buraki
- dwa jabłka
- dwie marchwie
- cytryna
- woda lub napój imbirowy (przepis)
Wykonanie:
- Buraki i marchew obrane (można też nie obierać, tylko porządnie wyszorować i umyć, żeby pozbyć się pestycydów), pokroić.
- Jabłka bez gniazd nasiennych, pokroić.
- Cytrynę obrać (jeśli ekologiczna - niewoskowana - można ze skórką; ja robię pół na pół - pół skórki zostawiam, wtedy jest bardziej wyrazisty smaczek :)).
- Oczywiście wszystko trafia do wyciskarki i gotowe :).
Smacznegooooo!
Jeszcze słowo o właściwościach buraków - poradnikzdrowie.pl mówi:
Jeszcze słowo o właściwościach buraków - poradnikzdrowie.pl mówi:
- Ogólnie wiemy, że jako warzywa muszą mieć mnóstwo witamin. Ale akurat buraki mają dużo tylko kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.
- Buraki wzmacniają układ krwionośny (mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny).
- Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Buraki pomagają unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.
- Powinni je jadać nadciśnieniowcy - badacze udowodnili, że azotany obecne w soku z buraków podnoszą we krwi stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu. Co ciekawe, im wyższe ciśnienie pacjentów, tym silniejsze działanie azotanów.
- Właściwości przeciwnowotworowe buraków (piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Dziś wiemy też, że buraki wspomagają organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii).
- Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków, ponieważ nawet w ich ćwikłowej odmianie jest aż 9,5 proc. cukru [indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64]. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie przecież narażonych na niedobory kwasu foliowego i anemię, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 38 kcal w 100 g).
- Buraki pomagają w walce z wirusami (burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Jeśli więc dopadnie nas grypa czy też mononukleoza [choroba zakaźna, która objawami przypomina ostrą, ropną anginę, ale wywołuje również znaczne powiększenie śledziony i wątroby], pijmy sok z buraka. Może on złagodzić ich przebieg. Buraki mają też działanie wykrztuśne, pomagają więc przy kaszlu).
- Działanie zasadotwórcze buraków (dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach. Tradycyjne zestawienie tej jarzynki z potrawami z królika czy dziczyzny ma bardzo głębokie uzasadnienie. Buraki łagodzą też skutki nadużycia alkoholu).
- Buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą (panie w okresie menopauzy zawsze powinny pamiętać o burakach, które zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Podobnie jak soja, łagodzą dolegliwości przekwitania: dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają także ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny).
- Wzmocnienie na wiosnę. (Na przedwiośniu wiele osób dopada zespół przewlekłego zmęczenia: senność, znużenie, apatia. Sok z buraków, kwas, a nawet barszczyk czy buraczana sałatka szybko przywrócą chęć do życia i dobre samopoczucie).
Mniam, taki sok jest teraz idealny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałem okazji probowac soku z buraka, więc z pewnościa przetestuje przepis. Ze swojej strony polecam Wam https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-produkty-sa-zawsze-zdrowe . Jest to sklep internetowy ze zdrową żywnoscia.
OdpowiedzUsuń