Szukaj na tym blogu

środa, 18 lutego 2015

mleko migdałowe

Właśnie sobie uświadomiłam, że aby zrobić mleko z migdałów (i z innych orzechów pewnie też) nie trzeba wcale bawić się w blendowanie, odcedzanie i takie tam..., pod jednych jednak warunkiem - trzeba być szczęśliwym posiadaczem WYCISKARKI :)
I dziś właśnie podam Wam mega łatwy przepis na mleko migdałowe.

Potrzebujecie:

  • 100 g migdałów (można dać więcej, jeśli chcemy więcej mleka)
  • woda 500 ml (na szklankę orzechów - 4 szklanki wody) ja czasem daję więcej, jak chcę mieć mleko bardziej rozwodnione
  • wyciskarka

Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy na noc lub na co najmniej 8 godzin. 
Następnie uruchamiamy wyciskarkę i wkładamy migdały łyżką razem z tą wodą, w której się moczyły. Najlepiej na koniec zostawić więcej wody, żeby wypłukać resztę orzechów z maszyny. Przelewamy do butelki - i gotowe :) (ja przechowuję w lodówce przez 3-4 dni, jeśli doczeka, bo zwykle wcześniej się rozchodzi :); przed użyciem należy wstrząsnąć energicznie butelką).

Ja używam migdałów ze skórką, bo i tak są one oddzielane razem ze stałą częścią i wrzucane do pojemnika z odpadkami. Można też użyć migdałów blanszowanych - i wykorzystać odpadki do np. ciasteczek owsianych.

A migdały ze skórek oskubać jest łatwo - wystarczy zalać na 10 minut wrzątkiem, a później ściskać migdał i skórka sama schodzi (jest trochę zabawy, ale...). Ja wrzucam w łupince, później wszystko wykorzystuję i tak..

Oczywiście mleko migdałowe jest u mnie składnikiem koktajli, można gotować na nim owsiankę, dodawać do zup i oczywiście pysznie smakuje solo :)

Mleko migdałowe jest na pewno znane mamom alergików - dzieci uczulonych na kazeinę - białko odzwierzęce, które jest obecne w mleku krowim. Ale ja polecam każdemu, bo mleko jest pyszne, a migdały są bardzo odżywcze.

Migdały - bogate źródło substancji odżywczych 

  • zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe
  • zawierają magnez, miedź, błonnik
  • wpływają korzystnie na układ sercowo - naczyniowy
  • obniżają poziom cholesterolu
  • zwalczają wolne rodniki
  • zapobiegają tyciu
Porcja (28 g) migdałów dostarcza dziennego zapotrzebowania na: wit. E (36,4%), mangan (36%), magnez (19,5%), miedź (16%), błonnik (13,2%), wit. B2 (13,5%), białko (12,1%).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz