Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 stycznia 2017

chleb z kaszy gryczanej


Potrzebujemy:

  • 3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ziarna wg upodobania (np. czarnuszka, słonecznik, dynia)
  • 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
  1. Kaszę płuczemy i zalewamy wodą, pozostawiamy na 24 godziny.
  2. Po tym czasie, odlewamy wodę, ale nie do końca (pozostawiamy około 2-3 cm wody w misie; można zlać do jakiejś miseczki, a później dodać, jak będzie zbyt gęste ciasto) i blendujemy, najlepiej "żyrafą" (ale również nie na całkowitą papkę, tylko lekko rozrdabniamy).
  3. Dodajemy sól i ziarna, mieszamy. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Blaszkę wyściełamy papierem i wykładamy przygotowane ciasto.
  5. Wstawiamy do wyłączonego piekarnika na 12 godzin.
  6. Po tym czasie możemy posypać ziarnami, np. makiem i włączamy pieczenie - 200 st. C, 50 minut.
I gotowe - smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz