Potrzebujemy:
- 3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- ziarna wg upodobania (np. czarnuszka, słonecznik, dynia)
- 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Kaszę płuczemy i zalewamy wodą, pozostawiamy na 24 godziny.
- Po tym czasie, odlewamy wodę, ale nie do końca (pozostawiamy około 2-3 cm wody w misie; można zlać do jakiejś miseczki, a później dodać, jak będzie zbyt gęste ciasto) i blendujemy, najlepiej "żyrafą" (ale również nie na całkowitą papkę, tylko lekko rozrdabniamy).
- Dodajemy sól i ziarna, mieszamy. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Blaszkę wyściełamy papierem i wykładamy przygotowane ciasto.
- Wstawiamy do wyłączonego piekarnika na 12 godzin.
- Po tym czasie możemy posypać ziarnami, np. makiem i włączamy pieczenie - 200 st. C, 50 minut.
I gotowe - smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz