Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 23 stycznia 2017

kotlety z kaszy jaglanej

Zostało mi z wczoraj pół garnka kaszy jaglanej, więc ruszyłam w poszukiwaniu obiadowego przepisu...
Wyszły bardzo dobre kotleciki, więc od razu wrzucam je do mojej "książki kucharskiej".

Potrzebujemy:
  • około 1 szklankę suchej kaszy jaglanej (u mnie wyszło trochę mniej)
  • 500 gr pieczarek
  • 4 cebule 
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich (jak ktoś przestrzega diety - bezglutenowych)
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • sól (około 3 szczypty)
  • pieprz 
  • otręby (opcjonalnie do obtoczenia)
  • olej (najlepiej kokosowy) do smażenia
Wykonanie:
  1. Kaszę gotujemy standardowo (ja daję na 1 szklankę kaszy 2 szklanki wody; kaszę płuczę i przelewam wrzątkiem, wrzucam do gorącej wody i gotuję 15 min. na małym ogniu pod przykryciem z lekkim luftem; po tym czasie wyłączam i przykrywam szczelnie żeby doszła).
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę.
  3. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  4. Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie rozdrabniamy w blenderze.
  5. Kaszę, cebulę, pieczarki, przyprawy i natkę wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy zmielone płatki owsiane.
  6. Formujemy kotlety i smażymy. Można przed tym obtaczać w otrębach, jak ktoś lubi.
  7. Można też upiec kotlety w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - około 30 minut.
Smacznego :)

1 komentarz: