Szukaj na tym blogu

piątek, 20 lutego 2015

placki z kiszonej kapusty

Zostało mi w lodówce pół słoika kiszonej kapusty. Nie było chęci na zwykła surówkę, czy bigos i tak czekała na swój czas .. 
Niechcący natknęłam się na przepis z wykorzystaniem kapusty kiszonej do placków i oczywiście od razu to wykorzystałam (na tym bazowałam). Wyszły BARDZO ciekawie i smacznie :). Sprawdźcie sami.



Potrzebujemy:
  • około 500 g kapusty kiszonej (u mnie pół słoika litrowego, nie ważyłam)
  • 100 g orzechów laskowych 
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • około 200 g maki pszennej (ja dodałam też 2 łyżki otrąb, ale nie jest to konieczne)
  • jajko
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • olej (u mnie oliwa z oliwek)
  • śmietana do podania (opcjonalnie); ja wolę bez dodatków :)
Wykonanie:
  1.  Kapustę kiszoną płuczemy i odcedzamy; jeśli jest grubo pokrojona - kroimy na desce na mniejsze części; wrzucamy do garnka i zalewamy wodą - do poziomu kapusty. Gotujemy na średnim ogniu.
  2.  Jak się zagotuje, dodajemy listek laurowy i gotujemy, aż kapusta zmięknie (10 - 15 minut).
  3. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  4. Orzechy siekamy.
  5. Z mąki, mleka i jajka mieszamy ciasto (aby miało konsystencję gęstej śmietany). Dodajemy przyprawy.
  6. Do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę i orzechy, wyłączamy gaz (wyjmujemy liść laurowy), mieszamy.
  7. Do ciasta dodajemy odcedzoną kapustę i mieszamy.
  8. Rozgrzewamy patelnię i na oleju smażymy małe placki. I gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz