Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 23 lutego 2015

smoothie z mango

Lubicie mango???

Podobno jest to najbardziej popularny owoc na świecie, ale u nas chyba nie do końca jest on znany i lubiany, chociaż w sklepach coraz częściej można spotkać dojrzałe i pachnące mango.
Mango jest nazywane owocem młodości”, ponieważ jest źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających.



Dzieciaki uwielbiają mango pokrojone w kostkę i maczane w ciepłej czekoladzie lub nutelli :)
Dla mnie najlepiej smakuje smoothie z dodatkiem mango, najlepiej po zajęciach jogi lub spacerze :)
Zdradzę Wam mój ulubiony przepis.

Potrzebujemy:
  • dojrzałe mango (miękkie, żółto-czerwone)
  •  szklankę mleka (u mnie migdałowe – przepis tutaj)
  •  banan dojrzały
  •  sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/3 ananasa (opcjonalnie)
  •  łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Rozprawiamy się z mango (odkrajamy po obu stronach pestki, nacinamy nożem kratownicę, nożem odkrajamy kawałki; pozostały przy pestce miąższ możemy poskrajać nożem dookoła, ale nie koniecznie wrzucamy do napoju, bo jest trochę włóknisty, chociaż ja dodaję, bo co ma się zmarnować). Wrzucamy do pojemnika.
  2. Dodajemy pozostałe składniki. Oczywiście pomarańcza i ananas – po poprzednim wyciśnięciu.
  3. Blendujemy wszystko razem. Można dodać lód, jogurt naturalny, jak mamy ochotę troszkę złagodzić słodycz..



Ja bardzo lubię samo mango z mlekiem migdałowym – mmm, pycha J

Jak jeszcze nie próbowaliście takich miksów, to koniecznie spróbujcie!

Właściwości mango:


  • zawiera związki aktywnie biologiczne, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi nowotworów;
  • zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu; duża ilość beta-karotenu chroni skórę przed działaniem promieni UV;
  • jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy;
  • obecne w dojrzałych owocach enzymy wspomagają trawienie białek;
  • bogate w magnez, miedź i potas (pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi);
  • dzięki dużej zawartości wit. C, ułatwia przyswajanie żelaza z produktów roślinnych;
  • jest źródłem błonnika pokarmowego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz