Lubicie mango???
Podobno jest to najbardziej
popularny owoc na świecie, ale u nas chyba nie do końca jest on znany i
lubiany, chociaż w sklepach coraz częściej można spotkać dojrzałe i pachnące
mango.
Mango
jest nazywane „owocem młodości”, ponieważ jest źródłem witamin i składników mineralnych, szczególnie tych
o właściwościach przeciwutleniających.
Dzieciaki uwielbiają mango pokrojone w kostkę i maczane
w ciepłej czekoladzie lub nutelli :)
Dla mnie najlepiej smakuje smoothie z
dodatkiem mango, najlepiej po zajęciach jogi lub spacerze :)
Zdradzę Wam mój ulubiony przepis.
Potrzebujemy:
- dojrzałe mango (miękkie, żółto-czerwone)
- szklankę mleka (u mnie migdałowe – przepis tutaj)
- banan dojrzały
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/3 ananasa (opcjonalnie)
- łyżka nasion chia (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Rozprawiamy się z mango (odkrajamy po obu stronach pestki, nacinamy nożem kratownicę, nożem odkrajamy kawałki; pozostały przy pestce miąższ możemy poskrajać nożem dookoła, ale nie koniecznie wrzucamy do napoju, bo jest trochę włóknisty, chociaż ja dodaję, bo co ma się zmarnować). Wrzucamy do pojemnika.
- Dodajemy pozostałe składniki. Oczywiście pomarańcza i ananas – po poprzednim wyciśnięciu.
- Blendujemy wszystko razem. Można dodać lód, jogurt naturalny, jak mamy ochotę troszkę złagodzić słodycz..
Ja bardzo lubię samo mango z mlekiem
migdałowym – mmm, pycha J
Jak jeszcze nie próbowaliście
takich miksów, to koniecznie spróbujcie!
Właściwości mango:
- zawiera związki aktywnie biologiczne, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi nowotworów;
- zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu; duża ilość beta-karotenu chroni skórę przed działaniem promieni UV;
- jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy;
- obecne w dojrzałych owocach enzymy wspomagają trawienie białek;
- bogate w magnez, miedź i potas (pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi);
- dzięki dużej zawartości wit. C, ułatwia przyswajanie żelaza z produktów roślinnych;
- jest źródłem błonnika pokarmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz