Potrzebujemy:
- dwie garście szpinaku
- banan
- pół awokado
- cytrynę
- jabłko
- gruszkę
- szklanka mleka (u mnie migdałowe)
Wykonanie:
1. Banan, gruszka, jabłko, awokado, szpinak myjemy / obieramy / usuwamy gniazda nasienne - wrzucamy do blendera.
2. Mleko oraz wyciśnięty sok z cytryny dodajemy do pozostałych składników.
3. Blendujemy i gotowe :)
dla szczęśliwych posiadaczy wyciskarki:
1. Szpinak, cytrynę (bez skórki), jabłko i gruszkę wyciskamy w wyciskarce.
2. Banan i awokado obrane wrzucamy do blendera.
3. Dodajemy wyciśnięty sok i mleko.
4. Wszystko blendujemy.
I delektujemy się koktajlem - najlepszy po wysiłku fizycznym! A można zabrać ze sobą do pracy na przykład lub na siłownię, bo awokado jest najbardziej kalorycznym owoców :) - w 100 g jest 160 kcal (czyli przeciętny owoc to aż ok. 430 kcal), a np. wyjątkowo kaloryczny banan to 95 kcal w 100 g
Awokado - właściwości:
- ma dużą zawartość tłuszczu (zdrowego), średnia wielkość (270 g) awokado
to około 41 g tłuszczu (inne owoce zawierają go 0,2 - 0,4); kwasy
tłuszczowe w nim zawarte chronią serce, przeciwdziała nowotworom prostaty
i piersi
- dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu
- zawiera potas, który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową
pracą serca, wpływa korzystnie na układ nerwowy
- zawiera likopen i witaminy: C, E, A, z grupy B, które są lepiej
przyswajane dzięki właśnie tłuszczowi
- zawiera luteinę i zeaksantynę, które dobrze wpływają na oczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz