Podam
Wam dzisiaj bardzo prosty przepis na zupę krem z marchwi z soczewicą.
Potrzebujemy:
- szklankę soczewicy czerwonej
- około 1,5 litra wywaru warzywnego (ja daję gotową jarzynkę od teściowej – przepis tutaj)
- 2-3 duże marchwie
- 1 cebulę
- 2 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła klarowanego (przepis tutaj) jak nie macie masła klarowanego – to możecie dać 1 łyżkę więcej oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczkę startego korzenia imbiru (można użyć imbir w proszku)
- 3-4 łyżki świeżego soku z pomarańczy (nie koniecznie)
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- opcjonalnie 2 łyżki uprażonych pestek dyni (do posypania).
Wykonanie:
- Najpierw płuczemy na sitku soczewicę i wrzucamy do wrzątku (proporcje 2 części wody, 1 część soczewicy). Gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu pod przykryciem, po czym wyłączamy gaz i pozwalamy soczewicy dojść (ma wchłonąć całą wodę, ale się nie przypalić!, w razie awarii dolejcie wrzątku).
- W czasie, jak soczewica się gotuje, myjemy i obieramy marchew, kroimy w kostkę lub krążki. Cebulę obieramy i kroimy drobno.
- W garnku (3 litrowym) rozgrzewamy oliwę i masło klarowane, dodajemy cebulę i na małym ogniu szklimy mieszając, aż zmięknie.
- Dodajemy marchew, mieszamy i około 10 minut podsmażamy.
- Dodajemy liście laurowe i starty imbir; dolewamy wywar warzywny (jeśli mamy warzywko – dodajemy dwie łyżki do wody ciepłej i nie dajemy już soli) lub wodę, gotujemy do miękkości marchwi – około 30 minut.
- Doprawiamy do smaku pieprzem i papryką. Ewentualnie solimy (jak nie było warzywka).
- Dodajemy ugotowaną soczewicę.
- Jak lekko przestygnie miksujemy na gładki krem (przed tym wyjmijcie liście laurowe).
- Dodajemy sok z pomarańczy.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Podajemy
ze śmietaną lub bez, jak kto lubi. Jest to zupa przemycająca samo dobro,
zwłaszcza dzieciom J, bo soczewica to przede wszystkim źródło białka, ale też potasu
i kwasu foliowego.
Smacznego więc J
Smacznego więc J
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez
soli) soczewicy w 100 g
Wartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 20,13 g (w tym cukry proste 1,80)
Błonnik - 7,9 g
Witaminy
Wartość energetyczna - 116 kcal
Białko ogółem - 9,02 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 20,13 g (w tym cukry proste 1,80)
Błonnik - 7,9 g
Witaminy
Witamina C – 1,5 mg
Tiamina – 0.169 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 1.060 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0.178 mg
Kwas foliowy - 181 μg
Witamina A – 8 IU
Witamina K - 1,7 μg
Minerały
Tiamina – 0.169 mg
Ryboflawina – 0.073 mg
Niacyna - 1.060 mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6 - 0.178 mg
Kwas foliowy - 181 μg
Witamina A – 8 IU
Witamina K - 1,7 μg
Minerały
Wapń – 19 mg
Żelazo - 3,33 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 180 mg
Potas - 369 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 1,27 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Żelazo - 3,33 mg
Magnez - 36 mg
Fosfor - 180 mg
Potas - 369 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 1,27 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz