Szukaj na tym blogu

czwartek, 9 lipca 2015

placki jaglane z jabłkami i cynamonem

Po powrocie z krótkiego urlopu okazało się, że nie ma w domu nic do jedzenia… J
Oczywiście szybko przejrzałam szafki kuchenne i natknęłam się na .. płatki jaglane. Pomyślałam, że można by z nich coś wyczarować.
Udało się nawet całkiem nieźle, rodzinny głód został zaspokojony ;)


Potrzebujemy:
  • 250 g płatków jaglanych
  • 2 jabłka
  • 200-300 ml wody
  • 4 jaja
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • olej / masło klarowane (do smażenia)


Wykonanie:
  1. Mielimy płatki na mąkę (można pewnie też użyć w całości – ja zmieliłam).
  2. Dodajemy jaja, przyprawy i wodę (tutaj stopniowo dozujcie wodę, może być mniej lub więcej, zależnie od konsystencji), mieszamy na gładką masę.
  3. Jabłka tarkujemy na grubej tarce i dodajemy do masy. Mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dajemy troszkę tłuszczyku i smażymy z obu stron na złoto.


Moja rodzinka polała sobie te placki syropem z agawy, ja wolę bez – są wytrawnie pyszne, lekkie i bezglutenowe!

J polecam spróbujcie – smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz