Oczywiście - niezawodny i zawsze udany - krem z pieczarek :)
Potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 1-2 łyżki masła klarowanego (przepis tutaj)
- 3-4 ziemniaki
- 1,5 - 2 litry bulionu (woda + warzywko - przepis tutaj)
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masełkiem klarowanym.
- Pieczarki (jak są ładne - nie obieram, jak trzeba - obieram kapelusze i troszkę ogonki) umyć, pokroić. Dodać do zeszklonej cebulki.
- Przygotować bulion w garnku. Dorzucić ziemniaki pokrojone i zagotować, żeby zmiękły.
- Cebulę i pieczarki doprawić solą i pieprzem. Zrumienić. Dodać do bulionu i pogotować jeszcze 5-10 minut.
- Odstawić po zagotowaniu na chwilę, po czym zmiksować, posypać natką pietruszki i serwować (można ze śmietaną jak ktoś lubi, u mnie najczęściej wariant z makaronem łazanki jest wybierany :) ).
dziś ziemniaki zastąpiłam soczewicą zieloną :) mniam
OdpowiedzUsuń