Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 20 lipca 2015

zupa krem z pieczarek - zawsze udana

Nie mam pojęcia, jak to się stało, że jeszcze nie podałam Wam przepisu na prostą i drugą ulubioną (pierwsza to toskańska - przepis tutaj) w naszym domku zupę - krem...
Oczywiście - niezawodny i zawsze udany - krem z pieczarek :) 

Potrzebujemy:
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1-2 łyżki masła klarowanego (przepis tutaj)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1,5 - 2 litry bulionu (woda + warzywko - przepis tutaj)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki 
 
Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masełkiem klarowanym.
  2. Pieczarki (jak są ładne - nie obieram, jak trzeba - obieram kapelusze i troszkę ogonki) umyć, pokroić. Dodać do zeszklonej cebulki.
  3. Przygotować bulion w garnku. Dorzucić ziemniaki pokrojone i zagotować, żeby zmiękły.
  4. Cebulę i pieczarki doprawić solą i pieprzem. Zrumienić. Dodać do bulionu i pogotować jeszcze 5-10 minut.
  5. Odstawić po zagotowaniu na chwilę, po czym zmiksować, posypać natką pietruszki i serwować (można ze śmietaną jak ktoś lubi, u mnie najczęściej wariant z makaronem łazanki jest wybierany :) ).
Nie może się nie udać - Smacznego więc :) 

1 komentarz: